Over Yotka

Yotka Kroeze

Verhalen zijn de verbinding tussen mens en tijd. Ze nemen je mee naar een andere wereld. Naar het verleden, de toekomst of werelden die nooit zullen bestaan. Verhalen maken je los van het hier en nu, maar kunnen je tegelijkertijd met twee benen op de grond zetten. Dat zijn de verhalen met een moraal, zoals de mythen en sagen uit vervlogen tijden. Hoe oud de verhalen ook zijn, ze verouderen niet helemaal. In de kern blijven ze altijd bij ons.

Werkwijze
Het maakt eigenlijk niet uit of ik voor het vak van illustrator of dat van een fotograaf had gekozen. Als ik maar een verhaal mag vertellen. Ik heb ervoor gekozen om het theater in te gaan. Het imposante van de opera en het mystieke van beeldende theater spreken me het meeste aan. Ik hou van vertellingen die groot zijn, maar heel dichtbij. Dat doe ik door mijn publiek er nauw bij te betrekken. Ik vraag ze om onderdeel te worden van het beeld dat ik schep. Dat hoeven niet alleen theatervoorstellingen te zijn, maar dat zijn ook installaties met interactieve maquettes. Meestal maak ik daarin gebruik van materialen die makkelijk te verwerken zijn, zoals papier en karton. Maar ik probeer ook graag nieuwe materialen en technieken uit, zoals het gieten van gips en het gebruiken van een lasersnijder. Het doel bepaalt het middel. Net zoals dat er altijd muziek en geluid bij hoort dat op associatieve wijze tot stand is gekomen.

Studie en werkervaring
In 2008 studeerde ik af aan de opleiding Theatervormgeving aan Academie Minerva in Groningen. Ik heb bij verschillende gezelschappen ervaring opgedaan als assistent decor en rekwisieten. Dat deed ik bij Firma Rieks Swarte, Opera Spanga en Fields of Wonder. Later deed ik het decor voor diverse gezelschappen, zoals Theater Popcorn, de Peergroup en Ulteam. Ook maak ik mijn eigen voorstellingen met als hoofdonderdeel maquettes en live-animatie. Het begon met mijn afstudeervoorstelling Huisje, welke werd opgevolgd door de installatie Huiswaarts en muziektheater Over het Water.