Installatie

Als scenograaf werk ik op de rand van theater en beeldende kunst. In de installaties die ik maak wordt de bezoeker onderdeel van het beeld en heeft invloed op wat waargenomen wordt. Wat de installaties gemeen hebben zijn de kleinschalige, maquette-achtige vorm en vertellen een historisch, mythisch of persoonlijk verhaal. 


Spinbarg

Opdrachtgever Productiehuis Spinbarg
Expositieperiode in het najaar van 2017
In samenwerking met Opmaat3D in Groningen en muzikant Tiedo Groeneveld

Omschrijving in een authentieke vrachtschip zijn diverse kijkkasten met animaties en installaties te ontdekken. Mijn kijkkast gaat over Ridder Enno van een Stenhoesheerd in Uithuizermeden. Hij moet zijn grootste vijand onder ogen komen om met zijn grote liefde Eilina van Menkemaborg te mogen trouwen. Ze ziet dat hij zijn eigen woede niet de baas is en houdt hem een spiegel voor door hem naar de vroegmis te sturen. Dezelfde spiegel wil ik de kijker voorhouden. Ik vraag me af hoe mensen tegenwoordig tot zelfinzicht komen. Zijn het net zoals bij Enno de mensen direct om hen heen en de kerk? Of gebruiken we daarvoor social media en zelfhulpboeken? Ik heb ervoor gekozen om een biechthokje te maken dat uit verschillende lagen hout bestaat, uitgesneden en gegraveerd door een lasersnijder. De kijker mag iedere keer een deur openen die verwijst naar een belangrijk moment in het verhaal. Uiteindelijk zal de boodschap doorgegeven worden aan degene die zichzelf in de ogen durft te kijken…

 


Ontbijtje

Opdrachtgever Museum Verhildersum in Leens
Expositieperiode 2015 t/m 2017
In samenwerking met interdisciplinair kunstenaar Jobbe Holtes en Doorrood Design

Omschrijving Op de tafel staan diverse gipsen ontbijtverpakkingen en lasergesneden figuren die aan het werk zijn. Ze bewerken het land, dragen water, maken kaas en doen de was. Er moet hard gewerkt worden om alle monden te voeden. Maar ondanks de noeste arbeid wist men waar het eten vandaan kwam en waren er dankbaar voor. In hoeverre weten wij nog waar onze luxe producten vandaan komen en in hoeverre kunnen we het waarderen?

 


Huiswaarts

Opdrachtgever Open Your Eyes Utrecht, Nacht van de Kunst en Wetenschap Groningen, Theatertapas Groningen en Worteldagen Festival Norg
Expositieperiode 2009 t/m 2011
In samenwerking met Alexis B.C. Tromp

Omschrijving Een kakkerlak achter een typemachine noteert zijn observaties over de wereld buiten zijn venster. De kijker neemt een kijkje in zijn hoofd. Dualisme en vervreemding vormen de basis voor zijn verhaal. Aan de ene zijde is er de stad met al zijn gedoe en lawaai. Mensen zijn vieze, vuile beesten, volgens de kakkerlak. Aan de andere zijde het verlangen naar de natuur en het platteland. De rust en de stilte zijn betoverend als in een droom. Maar het heeft de kakkerlak niet meer te bieden dan dat. Het verlangen naar de stad keert terug.