Kleinschalig theater

Kijken, luisteren, ruiken en voelen. Theater stimuleert alle zintuigen. Ik maak graag gebruik van maquettes, live-video en materialen als hout, karton en papier. Huis, tuin en keukenspullen krijgen vaak een nieuwe functie door ze associatief in te zetten. Het kleinschalige theater probeer ik zoveel mogelijk site-specific te maken en betrek de bezoeker er graag persoonlijk bij door haar op subtiele wijze deel te laten nemen. Authentieke verhalen, mythen en sagen vormen de basis voor mijn vertellingen.


Er was eens… een midzomerverhaal

Opdrachtgever IKEA Groningen
Voorstellingsperiode midzomerdag 2012 t/m 2014
In samenwerking met performer Majken Enequist en muzikant Jobbe Holtes

Omschrijving Op 21 juni wordt in Zweden de langste dag van het jaar gevierd met een midzomerfeest of op z’n Zweeds Midsommarfest. Wij vieren dat met een kindervoorstelling vanaf 3 jaar. Alle dieren uit het bos hebben zich verzameld om het zomerfeest met elkaar en de kinderen van IKEA te vieren. Mevrouw Beitje, een groene aardbei, neemt ons mee in drie Zweedse sprookjes. Die van de wilde trollenkinderen die maar niet willen slapen, Olle en de Beer die dikke vriendjes worden en de twee eekhoorns Elin en Olaf die elkaar de liefde verklaren. Het is nog spannend of mevrouw Beitje op tijd bijgekleurd zal zijn voor de grote taart. Als het feest dan eindelijk is aangebroken mogen alle kinderen samen met de dieren uit het bos meedansen om de meiboom.

Werkwijze Het decor bestaat uit een openslaand boek van karton dat beplakt is met figuren van diverse soorten stoffen en texturen. De kinderen mogen aan de pluizige staarten van de eekhoorns voelen, bessen en bloemen helpen plukken en aan de staarten van de trollenkinderen trekken. Het kostuum van Mevrouw Beitje is door Majken zelf gemaakt. Dat bestaat uit een aardbeimuts met een groene en rode zijde en pompon-aarbeipantoffels. Zij schreef ook de originele sprookjes om tot theaterteksten. De muziek bestaat uit samples door Jobbe zelf ingespeeld met onder andere de klarinet, een flessentriangel en andere zelfgemaakte instrumenten. Majken is daarnaast zeer bedreven met het live bespelen van de ukulele.


Over het water

Opdrachtgever Worteldagen Norg (NuNieuw), Theatertapas Groningen en Stukafest Nijmegen.
Voorstellingsperiode 2013-2014
In samenwerking met multidisciplinair kunstenaar en muzikant Jobbe Holtes.

Omschrijving Een beeldende vertelling op een tafel, over een plek in Nederland die door zijn lage ligging van 6,60 meter onder NAP en geometrisch vormgegeven landschap, altijd geleefd wordt door wind en water. De kracht van het water is onbeschrijfelijk sterk en heeft op deze plek in Nederland haar geschiedenis geschreven. Het is een persoonlijk verhaal over een jongen van 9 jaar, genaamd Berend, die in 1935 samen met zijn familie van een oude boerderij in Groningen naar een nieuw agrarisch bedrijf in de Wieringermeer verhuisd. De reis over de Afsluitdijk is magisch, maar het land is er bij aankomst nog kaal en saai. Hoe kan een kind daar zich in vredesnaam thuis gaan voelen? Maar Berend gaat van zijn land houden en groeit op tot een sterke boerenzoon. Hij komt in de Tweede Wereld Oorlog terecht wat maar al te spannend is. Zeker als er op een dag een vreemde man aan tafel zit. Maar dan gebeurt er iets wat Berend laat realiseren dat hij zelfs als boer de natuur nooit helemaal de baas zal worden.

Werkwijze Samen met Jobbe vertel ik over de polder en het water, aan de hand van wat mijn opa me verteld heeft over zijn tocht van Groningen naar de Wieringermeer en naar aanleiding van verzameld documentatiemateriaal. Door middel van maquettes, live-videobeelden, liedjes en geluiden geven we de kijker een kijkje in het heden en het verleden. Alles speelt zich af op en om een tafel waarin zich akkers, kanalen, een gemaal en een dijk bevinden. Zowel beeld als geluid worden live gemaakt en als een film in beeld gebracht middels een camera en videoprojectie.


Huisje

Opdrachtgever afstudeervoorstelling Academie Minerva en Jonge Harten Festival Groningen
Voorstellingsperiode 2008
In samenwerking met acteur en zanger/beatboxer Vincent van der Velde.

Omschrijving Ik zit in een huisje. Een klein huisje van papier. Met schattige raampjes, een roze cactus, een klok zonder tijd en bloemetjes behang. Het is er warm en gezellig, maar erg ver van hier. De lijnen beginnen te kraken en ik vraag me af of ik de lijnen moet uitgummen. Maar waar moet ik gaan? Wat is er buiten?

Werkwijze Aan de hand van een door mij zelfgeschreven liedje vertelt de verteller van het verhaal over het meisje in het huisje. Ik zit zelf achter mijn tekentafel en kijk door het raam van een openslaand decor in de vorm van een boek, gemaakt van grijs bordkarton. Via een doorzichtdoek worden mijn tekeningen geprojecteerd in het decor en wordt ik zo onderdeel van mijn eigen schetsboek. Ik moet mezelf bevrijden. Later zag ik pas hoe: door af te studeren en de wijde wereld in te gaan!